2014. október 6., hétfő

CIO fegyvertár 2014


Sok szó esik manapság a vállalati informatikai igazgatók (CIO) szerepének átértékelődéséről. Egy közelmúltbeli konferencia beharangozója meglehetősen harcias nyelvezettel fogalmazott:
„Kihirdették az elemzők az ostromállapotot. Már nem is azt az öt-tíz éve egyébként elképzelhetetlennek tartott kérdést teszik fel, hogy fontos-e a belső IT, az IT szervezete a vállalatok életében, hanem egyenesen azt firtatják, hogy fontos-e az informatikai vezető, szükség van-e egyáltalán a CIO-ra.” (CIO.hu 2014 konferencia, Sümeg)

Nos, meghívást kaptam a konferenciára azzal az instrukcióval, hogy gyakorlati segítségre van szükség a CIO-k számára ebben a helyzetben. Átgondolva, mit is ajánlhatok, végül is (a katonai szóhasználatnál maradva) 3 éles harci fegyvert és egy hasznos tapasztalatokkal rendelkező reguláris csapatot ajánlottam a résztvevők figyelmébe.
Enterprise Architecture
Az első harci fegyver a vállalti informatikai vezetők számára egy alapállás, megközelítési mód, egy elterjedt módszertan átvétele, adaptálása volt. Ez pedig az Enterprise Architecture (EA) és annak legelterjedtebb, nemzetközi, gyártó független keretrendszere a TOGAF® (The Open Group Architecture Framework).

A TOGAF segít megtalálni a legmegfelelőbb utat a stratégiától a megvalósításig, a magas szintű elképzelésektől a konkrét fejlesztési, bevezetési projektekig.


A TOGAF architektúra fejlesztési módszertana, az ADM (Architecture Development Method) együttműködve más fontos módszertanokkal, mint a projekt menedzsment, a szoftver fejlesztés és az IT üzemeltetés bevált módszereivel, biztosítja a szervezet céljainak támogatását az átfogó szemlélet, a módszeres tervezési lépések révén.



A TOGAF négy terület összehangolt vizsgálatával, tervezésével foglalkozik: az üzlet-, az adatok-, az alkalmazások és a technológia architektúráját fedi le.

ArchiMate
A TOGAF a legelfogadottabb Enterprise Architekt keretrendszer, és módszertana az ADM elismerten a legkidolgozottabb ebben a műfajban. Megvannak azonban a TOGAF határai is: nem ad részletekbe menü útmutatást a javasolt dokumentumok (u.n. architekturális artifaktok) elkészítésének részleteihez. Vagyis nincs benne definiálva egy szabványos nyelv erre a célra. A célszerű lépések a keretrendszertől a módszertanon át egy pontosan definiált leíró nyelvhez vezetnek az alábbiak szerint.



A második harci eszköz ezért egy nyelv, egy grafikus tervező, modellező nyelv, ami kifejezetten a vállalati architektúrák meghatározására készült: ez az ArchiMate®.

Hogy hogyan is kapcsolódik az ArchiMate és a TOGAF, azt már részleteztem egy korábbi blog bejegyzésben. A lényeg az alábbi ábrából is látható.

IT4IT
A harmadik fegyver volt talán a legkevésbé ismert a CIO-k között: az IT4ITTM. Ez (hasonlóan a TOGAF-hoz és az ArchiMate-hez) szintén egy Open Group szabvány, de az architektúra keretrendszerrel ellentétben eléggé új kezdeményezés. Hivatalosan a The Open Group konferenciáján Londonban 2014. október 20-23-án kerül nyilvánosan bejelentésre.



AEA Magyar Tagozat

Nos, utoljára maradt a beígért alakulat, a szervezett haderő. Az Enterprise Architekt szakemberek vezető szakmai szervezete a világon az AEA (Association of Enterprise Archiects), melynek pár éve már működik a helyi szervezete is, az AEA Magyar Tagozat. Ez utóbbi egyesület elnökeként ajánlottam a CIO-k figyelmébe a lehetőséget: csatlakozhatnak egy aktív szakmai közösséghez, melyben a problémák, kérdések megosztása, megvitatása is lehetséges a legjobb bevált gyakorlatok megismerése mellett.


Üzenet
Zárásul, azzal a napóleoni üzenettel búcsúztam a CIO-któl, mely szerint legjobb védekezés a támadás! Vagyis a CIO pozícióval szembeni kétségek, aggályok kezelésére legjobb megoldás az adott szervezetnél az Enterprise Architect megközelítés, és az ilyen típusú képességek kialakítása. A CIO pedig álljon a kezdeményezés élére, legyen az ügy élharcosa, ezzel váltson szerepkört is: akit eddig karmesterként a vállalati informatikai „zenekara” vezetőjének tekintettek, az legyen sokkal nyitottabb az IT-n kívül a szervezet üzleti tevékenységei irányába is és az EA módszertan révén egy szélesebb körű megközelítésben segítse a szervezet üzleti céljainak elérését.


Ehhez jelent azonnal használható fontos fegyvereket a TOGAF, az ArchiMate és az IT4IT, valamint az AEA Magyar Tagozattal való együttműködés is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése