2017. március 12., vasárnap

TOGAF felhasználói közösség

A legelterjedtebb architektúra keretrendszer felhasználói tartották nemrégen ez évi első találkozójukat. Ennek kapcsán következik itt néhány gondolat a TOGAF felhasználásáról és a találkozó fontosabb részleteire is kitérünk.  

The Open Group TOGAF® User Group
Egyik korábbi blog bejegyzésben röviden már hírt adtam róla, hogy 2016. január 25-én megrendezésre került az első TOGAF® User Group Meeting San Franciscoban. A TOGAF fejlesztői eddig is rendelkeztek világméretű szervezettel: az Architecture Fórum erre szolgált. Hiányzott azonban a TOGAF felhasználóinak ilyen szintű közössége. Létrehozásának legfőbb célja az Open Group számára az volt, hogy a keretrendszer felhasználóitól több visszajelzés jusson el az Open Group szakembereihez és a felhasználók egymással is hatékonyabban tarthassanak kapcsolatot, együttműködésük professzionálisabb lehessen. A TOGAF 9 minősített szakemberek száma az egész világon a találkozó idején már meghaladta a 63 000 főt.
2017 elején ismét TOGAF User Group konferenciát tartottak, melynek központi kérdésköre az architektúra létrehozás és újrahasznosítás volt. Ez röviden azt jelenti, hogy az architekt szakembert célszerűbb-e jobban bevonni a meglévő architektúra modellek újrahasznosításába, mint újak létrehozásába azért, hogy az igényeknek megfelelő megoldások alakuljanak ki.
A konferencia nyitó vita
A rendezvény egy klasszikus oxfordi stílusban megrendezett vitával kezdődött. Az elmúlt évi hasonló vita tárgya az agilitás témaköre volt, amihez megfelelő architektúra modellek megléte nagyon lényeges. Így a mostani vita azzal foglalkozott, vajon ezeket a modelleket legjobb újrahasznosítani, vagy inkább célszerű elkészíteni minden alkalommal, amikor ilyen modellre szükség van.
Az újrahasznosítás melletti érvek között elhangzott, hogy a TOGAF eleve tartalmaz megfelelő iránymutatást arra, hogyan válasszunk eszközöket és referencia modelleket az újrahasznosításhoz. A technológiai területeken az már teljesen elfogadott, hogy modellek használatára van szükség az élet egyszerűbbé tételéhez. Szintén fontos érv, hogy a modellekre azért is szükségünk van, hogy a megvalósítás várható időigényét jobban tudjuk tervezni. Természetesen maguk az architektek sem szeretnék ugyan azt a problémát újra és újra megoldani. A meglévő referencia modellek egy közös nyelvet is biztosítanak az enterprise architektek számára, ezért is fontosak a munkájukhoz.
Az ellenzői érvek között elhangzott, hogy a referencia modellek csak akkor hasznosak, ha egy referencia architektúrába épültek be. A referencia modellek segítenek megérteni a referencia architektúrákat, de önmagukban haszontalanok. Az architekteknek gyakorlottaknak kell lenniük referencia modellek kialakításában, de azoknak a modelleknek referencia architektúrákon kell alapulniuk. Másrészről pedig a referencia architektúrákhoz hozzá kell tartoznia a világosan definiált problémának, a probléma megoldására vonatkozó iránymutatásnak, az ehhez szükséges képességek világos megfogalmazásának is, valamint annak ismerete is szükséges, hogy hogyan jutunk el az eredményekhez. Megfelelő referencia architektúrához szükséges tehát az az ökoszisztéma, ami meghatározza, hogy mi minden kell ahhoz, hogy a megoldás sikeres legyen.  Csak akkor rendelkezünk valóban értékes referencia modellekkel, ha bizonyított referencia architektúra áll rendelkezésre az előbbiek értelmében. Összegezve: az architekteknek először meg kell érteniük azt a problémát, amit meg kívánnak oldani, utána tudnak kitalálni olyan architektúrát, ami a megoldáshoz hasznos.
A végén a résztvevők többsége abban állapodott meg, hogy a vita döntetlennel zárult. A felmerült kérdésre a leghelyesebb válasz: „az attól függ …”. Vannak esetek, amikor valóban egy megfelelő modellt kell készíteni és vannak olyan estek is, amikor rendelkezésre áll elegendő mennyiségű újrahasznosítható információ.
Felhasználói tapasztalatok
A The Open Group Architecture Forum most a TOGAF ökoszisztéma kiterjesztésén dolgozik azzal is, hogy a gyakorló architekteknek a TOGAF minősítési program mellett útmutatókat és egyéb anyagokat is biztosít. A TOGAF sokrétű használatát bemutató felhasználói tapasztalatok között szerepelt például a BAE Systems , egy brit védelmi szállító cég példája is. A TOGAF több érdekes felhasználási területe között olyan is volt, ahol India nyomornegyedeinek lakható közösségekké alakítását úgy igyekeztek megoldani, hogy közben ne alakuljanak ki gettók. A módszertant arra is használták, hogy abban segítsenek vállalatoknak, hogy hogyan lehet az innováció kultúráját kialakítani náluk. Volt olyan beszámoló is, amely egy olyan modell kidolgozását ismertette, amelyről azt gondolták, jelentős megtakarításokat fog hozni a cégnek, azonban a modell kialakítása során teljesen figyelmen kívül hagyták a meglévő szervezeti kultúrát. Végül emiatt új tervet kellett készíteni az alapoktól kezdve. A Fujitsu a vállalati folyamataik tervezésének szabványosított megközelítési módját hozta létre a TOGAF használatával. De használták a TOGAF ADM módszertanát Indiában az országba illegálisan beáramló gyógyszerek kontrollálásának segítésére, Malajziában a pálma farmok kialakításához is tudták alkalmazni az ADM-et. Kínában mind a start-up cégek, mind pedig multinacionális vállalatok használják a TOGAF-ot a speciális strart-up fejlődésnek, illetve a nagyvállalatok digitális transzformációinak tervezéséhez.
Felhasználói igények
A konferencián elhangzott igény volt a TOGAF még jobb használhatóságával kapcsolatban, hogy több tapasztalatot kell megosztani arról, hogyan lehet „eladni” az Enterprise Architecture-t és jobban hatni az érintettek érzelmeire is.  Szintén igény fogalmazódott meg olyan aktív fórumra, ahol a felhasználók modelleket, használati eseteket, szükség esetén kérdéseikre válaszokat találnak.
A konferencia résztvevők között kiosztott kártyákon is gyűjtötték a felhasználói követelményeket a rendezvény során. A TOGAF szabvánnyal kapcsolatos javaslatokat továbbítják a The Open Group Architecture Forum-hoz, ahol azokat figyelembe veszik a szabvány tovább fejlesztése során.

Magyarországon az AEA Magyar Tagozat, a hazai enterprise architect szakmai közösség kiemelten foglalkozik a TOGAF felhasználók tapasztalataival, a keretrendszer használatával kapcsolatban felmerülő igényekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése