2017. augusztus 7., hétfő

Az ArchiMate modellező nyelv használata


Az ArchiMate nyelv már többször témája volt korábbi blog bejegyzéseimnek, például fontos hír volt a 3.0 verzió megjelenése (Új lehetőségek az architektúra tervezőknek – megjelent az ArchiMate 3.0). A legfrissebb magyar vonatkozású ArchiMate hír pedig az, hogy rövidesen megjelenik az ArchiMate® 3.0 Translation Glossary: English – Hungarian című kiadvány is az AEA Magyar Tagozat lelkes fordítóinak köszönhetően.

Rendelkezésünkre áll tehát egy teljes, korszerű vállalati szintű leíró nyelv, melyet szerte a világon a legkülönbözőbb méretű szervezetekben használnak az architektek. Hasznos megnézni hogyan használják a nyelvet és milyen bevált gyakorlatok alakultak ki.


Szokásos az architektekről azt mondani, hogy olyan komplex, olvashatatlan diagramokat készítenek, amik csak néhány másik architekt számára értelmezhetőek. Bár nyilván erre is van példa, ma az ArchiMate nyelv hatékonyan képes támogatni azt, hogy az architektúra diagramok könnyen érthetőek legyenek. A könnyebb megértés és általában a hatékonyabb kommunikáció érdekében van néhány olyan szempont, amit célszerű figyelembe venni az ArchiMate használata során.

Pont annyit, amennyi kell


Az EA módszertanok is hangsúlyozzák az architekt szakemberek felelősségét abban, hogy pontosan azokat a nézeteket (leggyakrabban diagramokat) készítsék el, amelyek valóban szükségesek az adott architektúra megértéséhez. Ki kell tehát választani a még szükséges, de már éppen elegendő információ mennyiséget: ne tartalmazzanak a diagramok olyan információt, ami az adott cél eléréséhez nem szükséges.

Természetesen nem csak a szükséges diagramok kiválasztása fontos, hanem az is, hogy azok elkészítésekor gondoljunk azok majdani olvasóira. Tisztába kell lennünk azzal, hogy a majdani olvasók számára mennyi részletre van szükség: a diagramunk ne menjen mélyebbre a szükséges részletezettségnél. Ugyan így az is lényeges, hogy a majdani olvasóknak milyen szintű ismeretük van az ArchiMate nyelvről. Ezzel kapcsolatban sokat segíthet egy célszerűen összeállított jelmagyarázat elhelyezése is a diagramokon. Természetesen ne essünk túlzásba és az architektúra legyen a középpontban, nem pedig a jelölésmód, a nyelv vagy a módszertan.

Mindent arra használjunk, amire való


Sok problémát megelőzhetünk azáltal, ha az ArchiMate nyelvet pontosan arra használjuk, amire azt tervezték: új architektúrák megtervezésére, architektúrákkal kapcsolatos döntések hatásainak elemzésére, a döntéshozatal támogatására, a különböző érintettek tájékoztatására. Problémák jelentkezhetnek amennyiben az ArchiMate modelleket elkezdjük ezektől eltérő más célra használni, például alkalmazás fejlesztési részletek vagy éppen üzemeltetési folyamatok ábrázolására. Amihez a nyelv meglévő metamodellje nem ad támogatást, azoknál egyedi bővítések válnak szükségessé, amivel gyakran zavaros, nehezen érthető modellek készülhetnek. Ehelyett sokkal inkább ajánlott az adott célra alkalmasabb egyéb modellező nyelvekkel a lehető legjobb illeszkedést kialakítani. Példák erre a BPMN (Business Process Model & Notation) az üzleti folyamatok modellezésére vagy az UML (Unified Modeling Language) a szoftver tervezésre. Az ArchiMate modellek integrációs központként kapcsolhatják össze a különböző területeken készülő modelleket: akár stratégiai, üzleti, folyamat, szoftver rendszer vagy éppen adat modellek kapcsolhatók így össze.

Hozzáférés


Ha az architektúra dokumentumokat a lehető legnagyobb gondossággal készítettük is el, van még egy általános szempont, ami a munka sikere szempontjából lényeges: a dokumentumokhoz való hozzáférés kérdése. Fontos, hogy azokhoz minden érintett egyszerűen hozzáférhessen. Ebből a szempontból a legjobb, ha nem a klasszikus dokumentum publikációs megközelítést használjuk (email-ben vagy intranet oldalakon hozzáférhetővé tesszük a generált diagramokat mondjuk PDF-ben) hanem inkább igazi együttműködéshez teremtünk lehetőséget: az architektúra nézetek legfrissebb állapota legyen elérhető úgy, hogy ott rögtön észrevételek, visszajelzések is megtehetők azok számára, akiknek ez a feladatuk. Mellékesen az ArchiMate nyelv is azzal válik egyre érthetőbbé és könnyen használhatóvá a szervezetben, ha minél több helyzetben használják az architektúra diagramokat a munka során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése