2020. február 22., szombat

TOGAF artifakt minta gyűjtemény ArchiMate nyelven

Sokan megismerkedtek már a The Open Group nemzetközi szabványosító szervezet architektúra keretrendszerével, a TOGAF 9.2 szabvánnyal. Ennek része a tartalom keretrendszer (Content Framework) ami többek között tartalmazza a vállalati architektúrák leírására ajánlott artifaktok ismertetését is. A gyakorló vállalati architektek ennek egy testreszabott változatát használják amennyiben a TOGAF szerint végzik a tevékenységüket.
A szabvány nem írja elő azt, hogy milyen ábrázolási móddal, milyen jelölésekkel készítsük ezeket a dokumentumokat. Ebben segít az ArchiMate architektúra modellező grafikus nyelv, ami szintén a The Open Group szervezet szabványa.
A hazai vállalati architektek munkájának segítésére összeállítottunk egy artifakt gyűjteményt, ami tartalmaz a TOGAF tartalom keretrendszerben szereplő valamennyi diagramra egy-egy egyszerű példát. Mindez ArchiMate nyelven készült és a GitHub szerveren található egy olyan repozitóriumban, aminek tartalma az ingyenes, nyílt forráskódú Archi programmal szerkeszthető.

Egy minta repozitórium a TOGAF Content Framework alapján

A cél egy magyar nyelvű diagram gyűjteményt tartalmazó architektúra repozitórium létrehozása volt, ami mintaként használható. Ezzel együtt egy olyan struktúra létrehozása is cél volt, ami újrafelhasználással munkát takarít meg az ArchiMate nyelven történő architektúra tervek készítésekor a hazai gyakorló architekteknek.

Mintegy 40 darab ArchiMate nézetet (View) tartalmaz ez a repozitórium.
Ezek nagyon egyszerű példák az összes diagramra, amely a TOGAF 9.2 szabvány Content Framework fejezetében szerepel.

A minta gyűjtemény legfőbb előnye:

  • gyártó független nemzetközi szabványoknak megfelelő (TOGAF 9.2, ArchiMate 3.1)
  • teljes a gyűjtemény: a TOGAF Content Framework összes diagramjára van benne példa
  • magyar nyelvű rövid leírást tartalmaz minden diagram típusról
  • könnyen újra felhasználható: az ingyenes Archi alkalmazással szerkeszthető, tovább felhasználható

Az Archi alkalmazásban az alábbiak szerint jelenik meg a GitHub-on publikált repozitórium tartalma:

A gyűjteményben minden nézetnél a célszerű ArchiMate Viewpoint van kiválasztva, így a palettán már csak azok az elemek jelennek meg, amelyek az adott nézeten használhatók. A Documentation mező tartalmaz egy pár mondatos magyar nyelvű leírást is az adott nézetről. A nézetek tartalma minden esetben minimális, csak a szemléltetéshez elengedhetetlenül szükséges néhány elem és azok kapcsolatai szerepelnek a nézeteken. Újrafelhasználás esetén ezek könnyen törölhetők és a valódi tartalmak rögzíthetők.



Egyes esetekben a nézeteken szereplő elemekhez megfelelő jellemzők (Properties) is szerepelnek szemléltetésül, mint például az érintett fél (Stakeholder) esetében az alábbi példában.
Hasonló példa a követelmények katalógusa az alábbi képen.

A teljes repository megtalálható a GitHub.com szerveren, az Archi programmal szerkeszthető formában. Használatához először telepíteni kell az ingyenes Archi alkalmazást, mely rendelkezésre áll Windows, macOS, Linux platformokon is. Letöltési oldal: https://www.archimatetool.com/download/
A telepítés után szükség van még arra az Archi bővítményre, ami lehetővé teszi a GitHub repository közvetlen elérését az Archi program menü sorából. Ez a coArchi – Model Collaboration for Archi. Letölthető innen: https://www.archimatetool.com/plugins/

A bővítmény telepítése után jelenik meg a Collaboration menű:

A GitHub webes felületén az említett repozitórium az alábbi tartalommal látható:

A bemutatott minta repozitóriumnak illetve az abban szereplő tartalmaknak a felhasználása esetén kérjük, jelölje a forrást: "Virágh Tamás (2020): TOGAF artifakt minta gyűjtemény ArchiMate nyelven,  https://github.com/viraghtamasjozsef/togaf-cf-in-archimate.git "

Az itt ismertetett ArchiMate példákat tartalmazó teljes repository letöltése és felhasználása az AEA Magyar Tagozat tagjai számára díjmentesen biztosított. Ha ön tagja az AEA Magyar Tagozatnak és el kívánja érni a repository tartalmát, jelezze igényét a repository@aeahungary.org email címen. A hozzáféréshez szükséges információkat emailben fogja megkapni.
Az AEA Magyar Tagozathoz történő csatlakozás módjáról itt olvashat: http://www.aeahungary.org/csatlakozzon-a-magyar-tagozathoz   

1 megjegyzés:

  1. A minta repozitórium tartalmából készült egy könnyen nézegethető egyoldalas HTML dokumentum is. Ez a HTML oldal CSS trükköket használ a dinamikus webes alkalmazás létrehozásához, amely nem támaszkodik a JavaScript-re. A HTML dokumentum letölthető a "Kiadványok, publikációk" szekcióból innen: http://www.aeahungary.org/dokumentum-letoeltesek

    VálaszTörlés