2016. február 14., vasárnap

A 2016-os év kiemelkedőnek ígérkezik a TOGAF® Open Group szabvány szempontjából

Habár a vállalati architektúrák (Enterprise Architecture) tervezését, fejlesztését segítő legelterjedtebb keretrendszer, a TOGAF® (The Open Group Architecture Framework) első publikálása óta 20 év telt el jelentős fejlesztésekkel, mégis az idei 2016-os esztendő kiemelkedően fontosnak ígérkezik az architekt szakma és az azt használó szervezetek számára. 


A szakemberek két szinten szerezhetnek nemzetközi minősítést TOGAF ismereteikről. Ezek a TOGAF Foundation és a TOGAF Certified. A múlt hónapban meghaladta a kerek 50.000-es számot a világszerte TOGAF 9 minősítéssel rendelkező szakemberek összesített száma.

Lényeges változás, hogy amíg a múltban a TOGAF használata főként a szervezet belső informatikai rendszereinek átalakítását segítette, addig mára egyre inkább az üzleti transzformáció támogató eszközévé vált. A TOGAF fejlesztésén dolgozó szervezetek maguk is egyre inkább a digitális transzformációt támogató eszközt igényelnek. 

A szabványt a The Open Group Architecture Forum tagjai fejlesztik. Ebben a munkában ma már több mint 200 szervezet vesz részt a legkülönfélébb iparágakból az egész világból. Jelen vannak közöttük felhasználók, szállítók, tanácsadók, kormányzati és akadémiai, oktatási szervezetek is.

Nagy erővel folyik at TOGAF következő verziójának kidolgozása is. A jelenleg TOGAF NEXT munkanévvel ellátott új verzió megjelenésének még nincs hivatalosan kitűzött időpontja. Az várható, hogy az új verzió kapcsán külön dokumentumban jelenik meg a TOGAF keretrendszer magját alkotó fogalmak és módszertan leírása és ettől elkülönülve külön dokumentáció készül a használatot segítő eszközök és technikák leírására, valamint külön útmutatók lesznek elérhetőek például vezetőknek, egyes architekturális területeken dolgozóknak, biztonsági szakembereknek stb.

Jelentős esemény volt, hogy 2016. január 25-én megrendezésre került az első TOGAF® User Group Meeting San Franciscóban. A TOGAF fejlesztői eddig is rendelkeztek világméretű szervezettel: az említett Architecture Fórum erre szolgált. Hiányzott azonban a TOGAF felhasználóinak ilyen szintű közössége.

Itthon az AEA Magyar Tagozat a nemzetközi Association of Enterprise Architects (AEA) szakmai szervezet magyar tagszervezete évek óta foglalkozik a TOGAF népszerűsítésével, oktatásának támogatásával, a tapasztalatok megosztásával. A havonta megrendezésre kerülő hazai AEA Klub rendezvényeken rendszeresen visszatérő téma a TOGAF architektúra keretrendszer szabvány is.
www.aeahungary.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése