2018. október 3., szerda

Szükség van még vállalati architektúra tervezésre a felhő megoldások terjedése idején?

Milyen hatása van a felhőalapú megoldások terjedésének a vállalati architektúrákra? Kell-e még egyáltalán vállalati architekt? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel manapság, melyek kapcsán érdemes elgondolkozni az architekti munka változásain.


Mivel egyre több nagy szervezet egyre kevésbé támaszkodik a korábban megszokott saját hatalmas, monolitikus vállalati megoldásaira, csábító azt gondolni, hogy a fenntartható vállalati architektúra (EA – Enterprise Architecture) létrehozásának kemény munkája is lassan feleslegessé válik. Ahogy sok vállalat költözik a felhő alapú megoldások világába, úgy is gondolhatják, hogy jórészt az EA-val kapcsolatos problémától is sikeresen megszabadultak. De valóban ez lenne a helyzet? 


A felhőalapú átalakítások lehetőséget teremtenek új üzleti modellekre, innovációra és a vevői elégedettség fokozására is. A felhő már nem csak egy informatikai varázsszó, az üzleti stratégia meghatározójává kezd válni. A felhő megoldásokra épülő átalakítások megvalósítása nem könnyű: jelentős, megfelelő időben történő erőfeszítést igényel. Új üzleti jövőképet, az igényeket és az ezekhez kapcsolódó kultúrát is meg kell határozni.
Minden szervezet eltérő felkészültségi szinttel rendelkezik a felhő megoldások felhasználására vonatkozóan, és ez meghatározza az első lépéseket és a várható előnyöket a felhő felhasználásra történő átállás folyamatával kapcsolatban. Érdemes ezek ismeretében alaposan megfontolni, hogy mely alkalmazások és infrastruktúra elemek kerüljenek a felhőbe. Célszerű áttekinteni az üzleti és az alkalmazás életciklusokat, az alkalmazás architektúrát, az adatokat és a vonatkozó technológiai megfontolásokat.

Sok éve bebizonyosodott, hogy a jó vállalati architektúra kulcsfontosságú tényező a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) hatékony bevezetéséhez. Sok szervezet megtapasztalta már az EA átvilágítás, egy fajta "due diligence" hiányát projektek bukása vagy részbeni sikertelensége esetében. Hiszen a vállalati architektúra egyszerűen fogalmazva egy áttekintő kép, az üzleti folyamatok és az informatikai szolgáltatások közötti kapcsolatokról. Ehhez szorosan kapcsolódóan szükség van még egy mindennapos irányítási mechanizmusra is, amely szintén egy jól megtervezett vállalati architektúrával jön létre. Mind ezek elmaradhatatlan részei egy olyan megoldásnak, ami biztosítani tudja, hogy a megfelelő technológia képes legyen támogatni az üzleti működés átalakítását.

Cloud használata esetén még inkább szükség van EA-re, mint valaha

A felhő szolgáltatásokra átálló számos szervezet tevékenységét (különösen a nyilvános felhővel próbálkozókét) gyakran sorozatos kisérletek és hibák jellemzik. Egy idő után általában rájönnek, hogy létrejött a lábnyomuk a felhőben anélkül, hogy megnézték volna, hogyan illeszkedik mindez a stratégiájukba és az üzleti igényekhez.
Mára a vállalati architekt tevékenységet több szervezetben kezdik szükségtelennek tekinteni. Ezzel szemben a hibrid informatikai környezet megteremtése a változó üzleti igények kielégítése érdekében pont a vállalati architekt szakemberek munkáját igényli, ami biztosítja az alapvető kapcsolatot az üzleti és az informatikai szolgáltatások között.


Mert mire is van szükség? Meg kell érteni az üzleti igényeket, meg kell határozni a funkcionális követelményeket, meg kell hozni a technikai döntéseket és meg kell határozni a megvalósítási terveket az üzlet és az IT összehangolása érdekében. Egy kis létszámú vállalati architekt csapat létrehozása jó befektetést jelent a szervezet számára. Ezzel elkerülhető a rossz döntések meghozatalának frusztrációja, a helytelen tervek végrehajtása, és hogy állandóan a változó és nem várt üzleti igényekhez kelljen alkalmazkodni. Minden érintett fél érdekeit az szolgálja leginkább, ha összejönnek és megpróbálják megérteni a jövőre vonatkozó elképzeléseket, aztán a tervezést ennek megfelelően végzik. Ezzel egy közös jövőkép alakulhat ki valamint az az érzés is, hogy részesei vagyunk az átalakulás formálásának.

A cloud computing önmagában nem helyettesíti a vállalati architektúrát. Nem nyújt "végtelen skálázhatóságot", nem igaz, hogy „fillérekbe kerül", és az sem, hogy "egy óra alatt megvalósítható" és még sok más problémára sem nyújt önmagában megoldást.
Ez egy izgalmas technológia, amely valóban megvalósíthatja azt az ígéretet, hogy eredményes és hatékonyabb, rugalmasabb számítástechnikai platformokat biztosítson, de napjainkban a felhő nem képes kielégíteni a túlfeszített várakozásokat.

Felhőszolgáltatások integrálása a vállalathoz EA segítségével

Amikor felhő felhasználásáról van szó, valójában szolgáltatásokkal foglalkozunk, csak úgy, mint a klasszikus SOA architektúrák tervezésénél. Egy megfelelő vállalati architektúra modell (célszerűen a szabványos ArchiMate nyelven) pontosan leírhatja a szolgáltatásokat és a szolgáltatások megvalósítását. Ez jól illeszkedik a felhőmodellhez.
Az SaaS-t jól le lehet írni olyan alkalmazási szolgáltatásokként, amelyek az üzleti folyamatokat támogatják. Hasonlóan a PaaS-t mint technológiai szolgáltatást (vagy szolgáltatáscsomagot) modellezhetjük egy adott alkalmazás komponenseinek és adatainak támogatásához.
 Az SaaS követelmények meghatározásához tipikusan szükség van az alábbiakra:
  • Az érdekelt felek motivációja
  • Az üzleti modell, amelyet támogatnia kell
  • Együttműködés más alkalmazásokkal
  • A felhő és a házon belüli rendszerek közötti összeköttetést igénylő szolgáltatások igénybevétele az ügyfél technológia szintjén
  • A megoldás nem funkcionális szempontjai

A hibrid felhőplatform a vállalkozásoknak segítséget jelenthet a saját tulajdonú hardverrel / szoftverrel járó korlátoktól történő megszabadulásban. Olyan környezetet teremt, ahol az üzleti felhasználók gyorsan hozzáférhetnek az általuk igényelt erőforrásokhoz. Ez az automatizálással járó költségeket csökkentheti. Lehetővé teszi a fejlesztők számára az agilis szállítást. Segít az „árnyék IT” megszüntetésében is.
A vállalati architektek közreműködése a felhő megoldásokra való vállalati áttérés esetén a fentiek szerint döntő fontosságú. Az enterprise architect módszerek, bevált gyakorlatok felhasználása minden lényegtes vállalati változás kapcsán előnyös, de a cloud szolgáltatásokra történő átállás kapcsán különösen hasznos a sikeres tervezés és megvalósítás érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése