2020. október 14., szerda

Új Open Agile Architecture szabvány

A különböző szervezetek a világ minden részén egyre inkább agilis módszereket alkalmaznak az innováció, az ügyfelek megszerzése és megtartása érdekében, működési hatékonyságuk növelése és a változó gazdasági és szabályozási körülményekre való gyors reagálás érdekében. Az architekt szakmának fejlődnie kell az ilyen eredmények támogatása és ösztönzése érdekében. Ennek jelentős lépése egy új szabvány megjelenése.

A mai üzleti környezetben, ahol minden digitális, fontos a szervezetek agilitás működése. Az agilis csapatok a digitális átalakulást ösztönzik a szervezeteken belül például új üzleti modellek kialakításával, kiváló ügyfélélmény biztosításával, digitális termékek és erősen automatizált működési modellek felépítésével. Mégis, sok esetben az agilis módszerek széleskörű elterjedése az architektúrák rovására megy és számos üzleti szempontból hátrányos helyzetet okozhat. A vállalati architektúra döntő fontosságú az agilis, digitálisan működő kultúrára való áttérés szempontjából - és az átalakulási folyamatok során nagy figyelmet kell hogy kapjon.

A vállalkozások átalakulnak a digitális korban folyó verseny érdekében, új munkamódszereket, új irányítási rendszereket és új szervezeti struktúrákat keresnek. Az Open Group új szabványa meghatározza az üzleti élet és az informatika tervezésének legjobb gyakorlatait és szabványait a digitális korszak számára. Az agilis architektúrák lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy új kínálattal és képességekkel jelenhessenek meg gyorsan és hatékonyan piacon.

Az Open Group nemrég közzétette az Open Agile Architecture™ szabványt (röviden az O-AA™), amely az alapvető architektúra-gyakorlatok átfogó felülvizsgálata - frissítve a modern, digitális működési modellek és agilis fejlesztési módszerek figyelembevételével. Célja, hogy segítse mind a vállalkozások digitális átalakulását, mind azok agilis átalakulását.

Az AEA Magyar Tagozat szokásos AEA klub rendezvényén már foglalkoztunk korábban is ezzel a kérdéskörrel. „Tűz és víz? Agilis architektúra a digitális korszakban” címmel tartottam előadást 2019. február 28-án arról, hogy az agilitás és a precíz architektúra menedzsment egyáltalán nem zárják ki egymást. (Részletek és letölthető prezentáció itt

Az O-AA szabvány munkaközi „pillanatkép” állapota 2019. júliusában jelent meg, mely még csak a tervezett első részt tartalmazta. Ezután folyt a szabvány továbbfejlesztése, hogy teljes mértékben lefedje a vállalatok digitális és agilis átalakítását.

Maga az O-AA a dokumentum moduláris felépítésű, és két fő részből áll: az O-AA core leírja az agilis architektúra alapvető fogalmait, míg az Az O-AA építőelemek rész részletesebben bemutatja az O-AA építőelemeket.

Példák és esettanulmányok szemléltetik a szabvány megértését. A példák és esettanulmányok nem képezik a szabvány normatív részét, ezért nem tartalmaznak követelményeket.


1. rész: Az O-AA core ismerteti a keretrendszer alapfogalmait és bemutatja annak felépítését, még mielőtt elmagyarázná, miért van szüksége a vállalkozásnak kettős, digitális és agilis átalakításra. Ez a rész megalapozza az agilis architektúra ismereteket

2. rész: Az O-AA építőelemek fejezet részletesebben kifejti az 1. részben bevezetett témákat, olyan fejezetekkel, mint például az agilis stratégia, az agilis szervezet és a szoftver architektúra. Szerepelnek itt tartalmak olyan nézőpontból is, hogy mit csinál a vállalkozás, élménytervezés, journey mapping és hogy mi maga a vállalkozás, például a termék architektúra és a működési architektúra.

A dokumentum célközönsége a következő:

  • Agilis módszereket használó szakemberek, akiknek meg kell érteniük az architektúra fontosságát egy Agile at scale modell felé való elmozduláskor és akik architekti ismereteket akarnak elsajátítani
  • Enterprise architektek, megoldástervezők, biztonsági architektek és szoftvertervezők, akik relevánsak szeretnének maradni egy Agile at scale világban, és akiknek új architekti ismereteket kell elsajátítaniuk a digitális korban
  • Üzleti vezetők és felsővezetők, akiknek meg kell érteniük az architektúra fontosságát és befolyásolniuk kell az architekturális döntéseket

Dokumentum információk:

  • The Open Group referencia azonosító: C208
  • US ISBN: 1-947754-62-1
  • Megjelenés ideje: 2020. szeptember 29.
  • Oldalszám: 226 oldal
  • Korábbi dokumentum, amit helyettesít: S192
  • Típusa: szabvány
  • Tárgya: Agile Architecture

Az Open Agile Architecture Standard letölthető a The Open Group weboldalairól.

Aki nem a The Open Group vagy egyik tagszervezetének az alkalmazottja, az regisztrálhatja magát az O-AA Standard kiértékelési vagy kereskedelmi licenc alapján történő letöltéséhez. A kiértékelési példány (evaluation copy) a regisztráció befejezésével azonnal letölthető. 

Link: https://publications.opengroup.org/c208

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése