2013. március 11., hétfő

TOGAF bizonyítvány

Mielőtt a tárgyra térnék: ugyan nem állt szándékomban GYIK (FAQ) írása, mégis úgy alakult, hogy mind az előző bejegyzés, mind pedig a mostani konkrét kérdések nyomán születtek. Most is úgy történt, hogy kaptam egy levelet: „A TOGAF-nak van valamilyen certificate-je?”.  Ezek után úgy gondoltam (na és itt jön az Enterprise Architect hozzáállás) hogy ha már leírom a választ, akkor legyen ez inkább egy újrahasznosítható építőelem (building block), aminek legegyszerűbb módja az, hogy nem csak a kérdezőnek küldöm el levélben a választ, hanem ide is elhelyezem a blogra.

Szóval a TOGAF tanúsítványra visszatérve: igen, lehet vizsgát tenni és bizonyítványt szerezni a TOGAF ismeretekből.
Kiknek célszerű a TOGAF 9 képesítést megszerezni?

Ebből a szempontból érdemes tekintetbe venni az alkalmazottak és az őket foglalkoztató munkaadók szempontjait is. Az alkalmazottak számára a TOGAF tanúsítvány egyértelműen javítja a karrier kilátásaikat. Egyre több álláshirdetésben szerepel a TOGAF minősítés mit követelmény vagy előnyös tényező. Az Open Group interneten közzéteszi a vizsgázott TOGAF szakemberek listáját. Vannak arra is vizsgálatok, hogyan alakul a vizsgázott szakemberek átlagos jövedelme. A kutatások azt mutatták, hogy a TOGAF Certified Architect minősítés Nagy Britanniában akár 5 000 Fonttal és az Egyesült Államokban közel 10 000 dollárral növelte a szakemberek jövedelmét.
A munkáltatók nézőpontjából két eltérő csoport különböztethető meg. Azoknál a cégeknél, ahol az architekti megközelítést felhasználják, az architektúra terveket megvalósítják, ott a vállalat számára azért előnyös a TOGAF képesítés, mert segíti, hogy a munkatársak szabványosítsák az IT rendszereket, megtervezzék, megvalósítsák és menedzseljék az IT architektúrát.
A TOGAF-ot sikeresen használják szerte a világban, az architektúra fejlesztés egyik legelfogadottabb módszerévé vált.  A tanúsítási program megléte erősebb ösztönzést jelent a felhasználó szervezeteknek, hogy nyílt informatikai architektúrákat egységesítsenek és kerüljék el, hogy valamelyik nagy tanácsadó cég egyéni módszerétől való függőség alakuljon ki.
A tanácsadói oldalon, vagyis azoknál a szervezeteknél, akik szolgáltatásaikat ajánlják az architekti munkákat igénylő megrendelőiknek, ott a minősítés megszerzésének az a jelentősége, hogy a szolgáltatást megvásárló ügyfelek jobban meggyőződhetnek vállalkozó a hozzáértéséről.
Milyen TOGAF képesítések vannak?
Jelenleg két szintje van a megszerezhető TOGAF 9 képesítéseknek. Az első szint neve TOGAF 9 Foundation míg a második szint a TOGAF 9 Certified.
       2. szint: a TOGAF 9 elemzéséhez és alkalmazásához szükséges tudás, hozzáértés és képességek meglétét igazolja
       1. szint: A TOGAF 9 alapjainak olyan szintű tudását ismeri el, ami elegendő ahhoz, hogy a szakember közreműködjön egy architekti munkában vagy felhasználja munkájában annak eredményeit.
A vizsgáról
A képesítés megszerzéséhez szükséges vizsga letehető bármely PROMETRIC vizsgaközpontban, amiből Magyarországon is több található. A vizsga mindkét szinten számítógép előtt zajlik, egyelőre angol nyelven.

Az első szintű vizsgán 40 darab feleletválasztós kérdésre kell megjelölni a helyes választ. Minden kérdésnél egy helyes válasz van, ami 1 pontot ér. A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható (closed book exercise).
A kettes szintű vizsgán 8 kérdés szerepel, melyek mindegyike egy szöveges leírás (scenario) után négy lehetséges választ tartalmaz, melyek a leírt helyzetre vonatkozóan különböző mértékben nyújtanak megfelelő megoldást. Ennek megfelelően a vizsgázó kérdésenként 0 – 5 pont közötti eredményt érhet el válaszától függően. A kettes szintű vizsga úgynevezett open-book exercise, vagyis a TOGAF könyvnek egy kereshető PDF változata a vizsgázó rendelkezésére áll.
A vizsgára nem kötelező, de természetesen célszerű szervezett tréningen készülni. Az oktatásokra majd egy következő bejegyzésben fogok kitérni.
Végezetül érdemes tudni, hogy a világon már több mint 20 ezren rendelkeznek TOGAF képesítéssel.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése