2013. március 5., kedd

TOGAF dokumentumok

Többen kerestek TOGAF tanuláshoz, vizsgához, tanúsításhoz kapcsolódó kérdésekkel. Összegyűjtöttem hát néhány idekapcsolódó információt, kezdjük a dokumentációkkal.

A TOGAF architektúra keretrendszerrel kapcsolatos legfontosabb alapvető dokumentumok szabadon hozzáférhetőek az interneten. Vannak természetesen fizetős kiadványok is. Nincs tehát hiány olvasnivalóban, inkább az elolvasandó dokumentumok túl nagy mennyisége okoz gondot. A téma összetettsége és kiterjedése miatt nem ajánlom tisztán önképzésre alapozni a TOGAF megismerését: sokkal hatékonyabb, ha másokkal közösen haladunk előre az architektúra keretrendszer elsajátításában. Ennek lehetséges formáiról is írok majd, de nézzük először a dokumentumokat.  
Elsőként említendő a TOGAF „biblia”, vagyis az „Open Group Standard TOGAF Version 9.1” című könyv, Open Group dokumentum száma: G116, ISBN: 9789087536794.

Az Open Group on-line katalógusában sok érdekes publikáció megtalálható, közte az említett alap dokumentum is: https://www2.opengroup.org/ogsys/catalog/G116. Ez a mintegy 700 oldalnyi leírás olvasmánynak bizony nem túl cselekmény dús, tartalmaz viszont egy részletes folyamat leírást és sok hasznos tippet, fogást, bevált gyakorlatot. Van itt ezen kívül rövidebb zsebkönyv, pár oldalas bevezető, prezentációs slide csomagok is. Ezeken a hivatalos kiadványokon túl aztán sok más könyv, folyóirat, blog és egyéb internetes forrás foglalkozik a TOGAF valamilyen vonatkozásával.  
Az Open Group oldalairól letölthető legfontosabb idevágó (fizetős) dokumentumok:
  • TOGAF® Version 9.1 (pdf edition)   G116p
  • TOGAF® Version 9.1 : A Pocket Guide (pdf edition)   G117p 
  • TOGAF® 9.1 ADM Overview reference card (pdf)   N111 
  • TOGAF® 9.1 ADM Phase reference cards (pdf)   N113
  • TOGAF® 9.1 ADM Steps Overview reference card (pdf)   N112 
  • TOGAF® 9.1 Content Metamodel Reference Cards (pdf)   N114 
  • TOGAF® 9 Foundation Study Guide, 2nd Edition (pdf edition)   B111 
  • TOGAF® 9 Certification Self Study Pack, 2nd edn (pdf edition)   B097 
  • TOGAF® 9 Certified Study Guide,2nd Edition (pdf edition)   B112 
  • TOGAF® 9 Part 1 Practice Test (pdf download)   B092 
  • TOGAF® 9 Part 2 Practice Test (pdf download)   B093 
  • TOGAF 8-9 Advanced Bridge Practice Test (pdf download)   B095 
On-line olvasási lehetőség is biztosított ingyenesen ezen a címen: http://pubs.opengroup.org/architecture/togaf9-doc/arch/.
Megfelelő licenc birtokában a teljes TOGAF dokumentációs csomag is letölthető. Létezik ingyenes (evaluation) licenc és van kereskedelmi licenc is. A letöltés szabályai mások az Open Group Architecture Forum tagokra és az összes többi érdeklődőre vonatkozóan. Akik nem tagjai a TOGAF fejlesztésén dolgozó Architecture Forum-nak, azok először egy 90 napos ingyenes Evaluation Licence igénylésével tölthetik le a dokumentumokat. A vonatkozó licenc feltételek betartása mellett a 90 nap letelte után az alábbi lehetőségek vannak:
  • Ingyenes, korlátlan ideig érvényes Corporate License igényelhető bármilyen szervezet számára amennyiben kizárólag belső felhasználásra tervezi igénybe venni a TOGAF-ot.
  • Ingyenes, korlátlan ideig érvényes Academic License igényelhető oktatási intézmények részére amennyiben kizárólag oktatási/kutatási céllal használják.
  • Éves Commercial License igényelhető olyan szervezeteknek, amelyek a TOGAF kereskedelmi célú felhasználását tervezik.
Ha a 90 nap eltelte után a fenti licencek egyikét sem választjuk, akkor az evaluation licence lejárta miatt a letöltött dokumentumokat törölnünk kell a gépünkről.

Végezetül még egy fontos megjegyzés: az itt említett dokumentumok alapvetően angol nyelven érhetők el. Magyar nyelvű forrásokról illetve a meglévő angol nyelvű dokumentumok hazai lokalizációjáról, magyar nyelvű képzésről egyik következő alkalommal lesz szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése