2016. június 19., vasárnap

Új lehetőségek az architektúra tervezőknek – megjelent az ArchiMate 3.0

A szabványos architektúra leíró nyelv használói számára jelentős esemény történt a napokban. Ezen a blogon is többször foglalkoztunk már ArchiMate architektúra definíciós nyelvvel: 2013. decemberben az ArchiMate és a TOGAF kapcsolatáról írtam abból az alkalomból, hogy megjelent a nyelv 2.1 változata. Egy 2014. júniusi blog bejegyzés tárgya pedig az ArchiMate architektúra leíró nyelv és az UMLviszonya volt. Ezen a nyáron a The Open Group ArchiMate® Forum elérhetővé tette az ArchiMate specifikáció legújabb verzióját, az ArchiMate Specification® 3.0 verziót. 

Ezzel kapcsolatban egy sor bejelentés és esemény zajlik egész június - júliusban. A hivatalos bejelentés az IRM Enterprise Architecture Europe konferencián Londonban történt június 14-én. Másnap egy élő webinaron is bemutatták az új szabványt gyakorlati példákkal. Az újdonságokat Marc Lankhorst mutatta be, aki még 2014-ben az AEA Magyar Tagozat budapesti rendezvényén ismertette meg a résztvevőket az ArchiMate lényegével. A szabvány hivatalos leírásán kívül már elérhető egy zsebkönyv (A Pocket Guide to the ArchiMate® 3.0 Specification), az ArchiMate 3.0 Reference Cards és egy rövidebb bevezető (An Introduction to the ArchiMate 3.0 Specification) is.


 
Az architektúrák legtöbbször az olyan vállalati / szervezetei célok támogatása miatt fontosak, mint például a fokozottabb stratégiai összhang, a jobb együttműködés és a nagyobb teljesítmény. Az architektúrák meghatározása, leírása során jelentős előnyökkel jár egy olyan, jól definiált, elterjedt architektúra leírásra kialakított nyelv használata, mint az ArchiMate.

Maga az ArchiMate egy modellező nyelv, amely könnyen érthető, szabványos képi ábrázolással teszi lehetővé a vállalati architektúrák leírását, elemzését és az architektúra területek közötti kapcsolatok megjelenítését is. Egy olyan közös nyelvet jelent, amellyel leírható egy vállalat különböző részeinek felépítése, működése, beleértve az üzleti folyamatokat, szervezeti struktúrákat, az információáramlást, az informatikai rendszereket valamint a technikai és a fizikai infrastruktúrát is. Napjainkban, amikor sok vállalkozás gyors változásokon megy keresztül, az ArchiMate modellek segítik az érintetteket abban, hogy ezeket a változásokat megtervezzék, kiértékeljék és hatékonyan kommunikálják akár egyes területeken belüli, akár azok közötti változásokról van szó. Segítenek a döntések lehetséges következményeinek vizsgálatában is akár az egész szervezet vonatkozásában.

Az új 3.0 változat jelentős előrelépés a korábbi 2.1 verzióhoz képest. Az újdonságok között megtalálhatók azok a nyelvi elemek, amelyekkel a vállalat stratégiai szinten is modellezhető, mint például a vállalati képességek, erőforrások és eredmények. Másik új területként most már támogatja a nyelv például az anyagok és berendezések fizikai világának modellezését is. Mindezeken túl a nyelv következetessége és szerkezetének egységessége is tovább javult. 

A meghatározásokat még jobban összhangba hozták más szabványokkal és a nyelv használhatósága is több téren tovább javult. Az ArchiMate 3.0 az eddigieknél is hatékonyabban támogatja a vállalati architektúrák tervezésének szabványos keretrendszerét, a TOGAF-ot (The Open Group Architecture Framework) is. Az alábbi ábra szemlélteti a TOGAF architektúra fejlesztési módszerének (ADM) fő fázisaihoz történő kapcsolódást.Az ArchiMate olyan grafikus nyelvet biztosít, amely alkalmas arra, hogy a vállalati architektúrát úgy ábrázolja, hogy támogassa a stratégia, transzformáció és migráció tervezést és kifejezze az architektúrával kapcsolatos motivációt és indokokat is. A szabvány úgy készült, hogy a lehető legkompaktabb legyen, mégis használható a legtöbb vállalati architektúra modellező igényeinek megfelelően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése